ΤΡΙΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ η “γιορτή της ελιάς”

ΤΡΙΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ η “γιορτή της ελιάς”

Με απόφαση του Συλλόγου των εκπαιδευτικών και σε συνέχεια μια μακράς παράδοσης που ξεκίνησε πριν απο χρόνια για  το μάζεμα  των καρπών των ελαιόδεντρων  που υπάρχουν στην αυλή του σχολείου μας αφιερώσαμε την 21η του Νοέμβρη στις ελιές μας.

Ο καθένας έβαλε το χεράκι του  στην οργάνωση και την υλοποίηση του λιομαζώματος.Οι φιλόλογοί μας  εξέδωσαν κείμενο για τη ιστορία του ελαιώνα μέσα στον οποίο έχουμε την τύχη να κάνουμε μάθημα. Θα βρείτε το κείμενο για την  ιστορία του ελαιώνα σε ξεχωριστό αρχείο.

 Κάθε τμήμα ανέλαβε από ένα δέντρο να το περιποιηθεί. Κάποια δέντρα μας έδωσαν πολύ καρπό. Άλλα δέντρα απλώς τα κλαδέψαμε για να μας δώσουν  από του χρόνου τον καλύτερο εαυτό τους. Είχαμε σ’ αυτή τη προσπάθεια τη βοήθεια ενός ειδικευμένου στη  ελιά αγρότη που με τις μηχανές του και τη τέχνη του έφερε σε πέρας  ένα  πολύ παλιό σχέδιο,  που ήταν στα μυαλά μας αλλά δεν είχαμε τον τρόπο να το κάνουμε πράξη.

Εκτιμάμε οτι η φετεινή  ήταν η καλύτερη προσπάθεια απ ΄όλες  όσες είχαμε κάνει ως τώρα για να βγάλουμε το λάδι της χρονιάς μας. Πολλά παιδιά  τα έδωσαν  όλα,  με πραγματικό ενθουσιασμό, χάρηκαν το ράβδισμα  με το ραβδιστήρι και το χτένισμα  με τα χτένια, τη διαλογή και  τη συγκέντρωση του καρπού σε τσουβάλια. Πολλά παιδιά βοήθησαν στη μεταφορά των κλαδιών και των ξύλων που συγκεντρώθηκαν από το κλάδεμα ώστε να αφήσουμε την λιγότερη δουλειά στο προσωπικό καθαριότητας του  σχολείου.

 Οι ελιές μας  έγινα ήδη λάδι που περιμένει την επόμενη φάση, δηλαδή την εμφιάλωση. Τα παιδιά θα σχεδιάσουν την ετικέτα της χρονιάς και θα εκτιμήσουν την τιμή της φιάλης στην οποία θα διαθέσουν την παραγωγή τους στο φετινό παζάρι του σχολείου μας.

Πιστεύουμε ότι ζήσαμε στιγμές από το σχολείο των ονείρων μας και γι’ αυτό, τις μοιραζόμαστε μαζί σας.