Πολιτιστικές Διαδρομές

Στο σχολείο μας τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια λαμβάνει χώρα μία συγκεκριμένη πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση σχετική με το θέατρο. Η δράση ήταν ιδέα και λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με πρωτοβουλία και εργασία του Θεολόγου μας κυρίου Δημητρίου Μαστοράκου, ο οποίος υπηρετεί στο 6ο ΓΕ.Λ. Αιγάλεω και στο Ε.Π.Λ. Αιγάλεω από το 1989. Ο ίδιος έχει επιλέξει να ασχοληθεί με κάτι που του δίνει πολλή μεγάλη χαρά: να οργανώνει πολιτιστικές δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου που έχουν σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο , τα μουσεία και επισκέψεις στα τοπόσημα της πόλης.

Από  την πρώτη στιγμή η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων, που με χαρά και ενθουσιασμό συμμετείχαν στις δράσεις. Μαζί φυσικά και κάποιοι καθηγητές και η Διεύθυνση του σχολείου, η συμβολή των οποίων ήταν πολύτιμη.

Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο πηγαίνουμε τουλάχιστον οκτώ φορές σε θεατρικές παραστάσεις ,με έμφαση σε μεγάλα έργα σπουδαίων δημιουργών όπως του Σαίξπηρ, του Ιψεν, του Ιονέσκο, του Οργουελ, αλλά και σε νέα έργα ξένων αλλά και Ελλήνων συγγραφέων. Προκειμένου οι μαθητές να μάθουν και να αντιληφθούν την μαγεία του θεάτρου η επιλογή των έργων αφορά διαφορετικά είδη γραφής. Την προηγούμενη χρονιά, για παράδειγμα, είδαμε μιούζικαλ, κλασσικά έργα, μονόλογο και βιογραφικά έργα μέσα από τα οποία οι μαθητές γνώρισαν σπουδαίους ανθρώπους, όπως  τη Μαρία Κιουρί και τον Τσάρλυ Τσάπλιν. Στο τέλος κάθε παράστασης βλέπουμε τα πρόσωπα των μαθητών  που λάμπουν από χαρά και συζητάμε με ενθουσιασμό για αυτά που μας άγγιξαν πάνω στην σκηνή.

Ο κ. Μαστοράκος δέχεται ερωτήσεις του τύπου «Κύριε πότε θα ξαναπάμε θέατρο;» και αυτό φυσικά σημαίνει ότι η συνταγή της μύησης στην υψηλή τέχνη του θεάτρου είναι πετυχημένη. Παράλληλα με το θέατρο πηγαίνουμε σινεμά με προτεραιότητα στους μεγάλους κινηματογραφιστές, όπως τον Στίβεν Σπιλμπεργκ και τον Σκορτσεζε, έργο του οποίου απολαύσαμε πριν από λίγες ημέρες Επίσης μέσα από το σινεμά τα παιδιά κατανοούν μεγάλα έργα όπως ας πούμε την «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη που θα την δούμε τον Νοέμβριο σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα με την σπουδαία Καρ. Καραμπέτη.

Αξίζει να επισημανθεί και πάλι, ότι όλα αυτά γίνονται για τα παιδιά, η συμπεριφορά των οποίων είναι άψογη και ώριμη. Μεταφέρουμε ιδιαιτέρως τις ευχαριστίες όλων των εκπαιδευτικών και της Διεύθυνσης προς τους μαθητές, καθώς και τα μηνύματα του κ. Μαστοράκου, οποίος επιθυμεί να ευχαριστήσει τα πάρα πολλά παιδιά που αγόγγυστα ήταν εκεί όλα αυτά τα χρόνια ολοκληρώνοντας με μία φράση του Σωτήρη Τσαφούλια: «το θέατρο σε μαθαίνει να είσαι παρών στη στιγμή».